Blog
Fictie en werkelijkheid: de advocatuur
8 maart 2015
0

Advocaten hebben door diverse films en series een spannend en stoer imago. Denk maar aan het personage en advocaat Harvey Specter uit de serie Amerikaanse Suits of aan de boeken van Steve Martini en John Grisham. Het beroep is lang niet zo spannend als soms wordt geschetst. Het beroep van advocaat bestaat vooral uit het doornemen van talloze dossiers. Dat is behoorlijk wat werk en niet altijd even aangenaam.

Suits serie advocaten

Hoe realistisch is een serie als Suits?

Een advocatenserie als Suits is natuurlijk niet bepaald realistisch. Advocaat Harvey Specter wint vrijwel alle zaken. In het echt verliest een advocaat de ene zaak en wint hij of zij weer een zaak. In de civiele praktijk gaat het om 50% winst en 50% verlies. Ook duurt een zaak in de serie slechts één aflevering, terwijl in het echt zaken vele weken, maanden tot soms jaren kunnen duren. Opvallend is ook dat de advocaten in de serie gespecialiseerd zijn in allerlei vakgebieden. De meeste advocaten zijn slechts gespecialiseerd in één vakgebied. Advocaat Specter maakt daarentegen wel lange uren, zoals ook de meeste advocaten doen. Maar al met al kan worden gesteld dat Suits niet realistisch is. Zouden ze van een gemiddeld Nederlands advocatenkantoor een tv-serie maken, dan zouden er maar weinig mensen naar kijken en zo’n serie zou ook niet bepaald spannend zijn.

Advocaten in Nederland
De advocatuur in Nederland is dus lang niet zo spannend als wordt geschetst in films of series en in boeken. Advocaat worden is natuurlijk ook niet zo gemakkelijk. Advocaat worden betekent eerst het volgen van een juridische opleiding en als je een opleiding aan een universiteit hebt gevolgd ben je er nog niet. Als je advocaat wilt worden ben je eerst drie jaar advocaat-stagiaire bij een advocatenkantoor.

Een advocaat is altijd partijdig en spreekt in dienst van het bedrijf of een particulier. Een advocaat, die overigens naast een advocaat ook altijd een jurist is (een jurist is niet een advocaat), verleent juridisch advies en biedt op juridisch gebied diensten aan. Binnen het strafrecht spreekt men meestal van een raadsman of raadsvrouw. In zo’n geval staat een verdachte tegenover een rechter en dan dient de verdachte zich te verantwoorden. Een advocaat zal de verdachte bijstaan en hem of haar verdedigen. Een advocaat zal in de rechtszaal proberen een verdachte vrij te pleiten of om er voor te zorgen dat zijn cliënt zo weinig mogelijk straf krijgt.