Blog
Waar op letten bij het inschakelen van een advocaat?
7 maart 2015
0

AdvocaatIn Nederland zijn ruim tienduizend advocaten actief. Deze advocaten kun je allemaal inschakelen voor uiteenlopende zaken. Als je een advocaat is het raadzaam om niet voor de eerste de beste advocaat de gaan. Kijk eerst naar de rechtsgebieden. Heb je een strafbaar feit begaan, dan is het onverstandig om een echtscheidingsadvocaat te kiezen die het ‘er wel even voor je bij doet’. Dat is onverstandig, want als je een bekwame strafrecht advocaat kiest is de kans veel groter dat je een bevredigender resultaat krijgt. Die ene echtscheidingsadvocaat is wellicht veel goedkoper, maar je mogelijk beland je hierdoor wel lange tijd in de cel of krijg je een hoge boete. Desondanks is het wel verstandig om naar de kosten te kijken.

Wat kost een advocaat?

Een advocaat heeft geen vaste uurtarieven. Tenminste als je naar alle advocaten in Nederland kijkt. De ene advocaat vraagt 100 euro per uur, terwijl de andere advocaat 200 tot 300 euro per uur vraagt. Er zijn zelfs advocaten die meer dan 400 euro per uur vragen. Dat zijn stevige bedragen en dan mag je natuurlijk ook wel het één en ander van de advocaat in kwestie verwachten. Binnen de advocatuur zijn dan ook goede advocaten en minder goede advocaten. Dit heeft overigens niet altijd iets met het tarief te maken. Er zijn ook voldoende goede advocaten te vinden die je kunnen helpen voor een schappelijke prijs.

Maak altijd wel goede afspraken met de advocaat. Bij het eerste gesprek, dat gratis kan zijn, kun je vragen hoeveel tijd de advocaat gaat besteden aan de zaak. Zo heb je een goed beeld van hoeveel het ongeveer gaat kosten. Als de advocaat meer tijd moet besteden aan de zaak dan vooraf verwacht, dan moet hij of zij dit aan jou laten weten. Deze kosten worden uiteraard wel in rekening gebracht door de advocaat.
Een pro deo advocaat vinden
Je kunt ook een pro deo advocaat inschakelen, maar je komt hier niet zo snel voor in aanmerking. Alleen als je inkomen te laag is kun je aanmerking komen voor een rechtshulp dat gesubsidieerd is. Je betaalt dan een klein bedrag om een beroep te kunnen doen op een advocaat. Mocht je niet in aanmerking komen voor een pro deo advocaat, dan kun je het best meerdere advocaten benaderen en offertes aanvragen. Deze kun je vervolgens met elkaar vergelijken en op basis hiervan een advocaat kiezen.

Geef een reactie